Община мъглиж - официален сайт

Колоритна изложба на 31 картини

     Колоритна изложба на 31 картини, рисувани на четири пленера в периода 2012-2015 г., в района на град Мъглиж, бе открита на 4 май в изложбена зала „Георги Данчов-Зографина”. Тя бе открита от галериста Владимир Кондарев, а от името на гостите творбите представи г-жа Анелия Василева - секретар на Община Мъглиж.
     За малка община като Мъглиж това - да поканиш художници от България, Русия, Турция, Македония и Сърбия за десетдневен пленер и то четири години подред - е рядко явление. Но кметът Господин Господинов, който от есента управлява Мъглиж за втори мандат, явно е намерил „рецептата”. За пленерите „вина” явно има и съпругата му Милена, която също рисува и присъства на изложбата. Целта на тези пленери е Общината да открие своя художествена галерия и това вече е факт. За целта всеки от гостувалите художници дарява по две и повече картини, а също и рисува за спонсорите на мероприятията, защото Общината не разполага с нужните средства за провеждане на пленерите и се разчита на ценители на изкуството.
     „Голяма част от картините от първия пленер бяха продадени на благотворителен търг, заяви г-жа Василева, с цел събиране на средства за спасяване на човешки живот (трагичен инцидент с момче от Мъглиж). Заедно с търга имаше и благотворителен концерт. Събрахме около 5800 лв., но най-радостното беше, че в края на проявата пристигна вест от болницата, че момчето е излязло от кома. Ето защо това не са само картини, но и положително заредени творби, които са създадени сред прекрасната българска природа, вдъхновени от българския дух, традиции и история.”
ЧН, сн. Г. Иванов

Анкета

Определяте ли страницата на Общинска Администрация за функционална, с точна и коректна информация?