Община мъглиж - официален сайт

Мъглижани отпразнуваха БАБИН ДЕН В ДЦ”ЗОРНИЦА”

През новата годината ще се раждат повече момичета

Мъглижани отпразнуваха БАБИН ДЕН В ДЦ”ЗОРНИЦА”


За поредна година потребителите на ДЦ ”Зорница” отбелязаха тържествено празника „Бабин ден” – Денят на родилната помощ, акушерките, родилките и здравето на децата. Както е известно на този ден традицията повелява да се полива на „баба - акушерка”, да се даряват дарове от майките, родили през миналата година. Всяка родилка полива на „бабата”. Тя си съпунисва ръцете и изрича следните думи: „Както сапунът се хлъзга в ръцете ми, така лесно да се раждат и децата през годината”. Тази автентична сцена бе пресъздадена от потребителката Ипка Емануилова в ролята на „баба – акушерка” и г-жа Ваня Иванова – психолог в ролята на родилка.

Интересен момент от традицията повелява, че може да се предскаже какви деца ще се раждат през новата година – момичета или момчета.Този ритуал се изпълнява от мъжка и женска майки, които разчупват питка и която майка отчупи по-голямото парче пита, значи през годината такива деца ще се раждат повече.

Тук г-жа Татяна Трифонова – управителят на на ДЦ „ Зорница” и г-жа Ваня Иванова играха ролята на мъжка и женска майка, тъй като едната си има момичета , а другата – момче. След разчупването на питката се оказа, че през годината ще се раждат повече момичета.
След тези две сцени започна и истинската веселба. Певческата група към дневния център с художествен ръководител Татяна Карастоянова - поднесоха поздрави на всички с песните :”Проклет да биде” и „Писмо ти, пиша”.

На всички потребителки – баби, бяха раздадени Грамоти за най-добра баба.

Празникът продължи с почерпка, приготвена от присъстващите. Всяка потребителка бе подготвила предварително, свой специалитет. Така се заформи изключително богата и вкусна трапеза.

След солидната почерпка дойде време на кръшни хора, танцува се и дори танго.


ДЦ „Зорница”
Управител: Татяна Трифонова

Анкета

Определяте ли страницата на Общинска Администрация за функционална, с точна и коректна информация?