Община мъглиж - официален сайт

Представяне на книгата "Шест атома злато"

   На 20 декември 2016 г. в пенсионерски клуб „Мъдрост”, град Мъглиж бе представена книгата „Шест атома злато” с автор е Донка Йотова. В книгата се проследява животът и постиженията на трима гениални жители на град Мъглиж. Авторката е избрала Мъглиж за първото представяне на книгата, което бе прието с благодарност от мъглижани.

   Представяме Ви гениалните жители на Мъглиж.

  Проф. Стоян Съргойчев е директор на Физическия изследователски департамент към Световния институт за научни изследвания в САЩ, участник в българската космическа епопея, изследовател на Халеевата комета и автор на световно известната монография „Базови структури на материята – супер гравитационна всеобща теория“.

   Рашо Тилчев е роден през 1878 година. Той е вписан в златната книга на българските изобретатели. Автор на 12 научни открития, между които закон за връзката между орбиталните движения на планетите и тяхното самостоятелно ротационно движение. Дава идеята за запалителен реактивен снаряд.

   Синът Тихомир Тилчев се занимава с научна работа в областта на механиката и астрономията. Предлага, заедно с баща си, идеи за нов тип авио двигатели. Дават идеята за усъвършенстване на руските реактивни установки за залпов огън „Катюша“.

   Това са хора, за които трябва да се знае, да се помнят и с които трябва да се гордеем.

 

Анкета

Определяте ли страницата на Общинска Администрация за функционална, с точна и коректна информация?